lördag, juli 21, 2007

Så långt ifrån Bryssel man kan komma

Sitter på en balkong i staden Sirnak nära den irakiska gränsen och ser ut över bergen ungefär så långt ifrån Bryssel som det går att komma och fortfarande vara i Europa. Det här är den vackraste delen av sydöstra Turkiet jag varit i. Höga berg och djupa dalar. Kvällssolen smeker bergssidorna och det ser ut som att de njuter av värmen. Resan hit från Diyarbakir var intressant. Vi stannade till vid gamla, välbevarade underjordiska boplatser som romarna(!) byggde. Två gånger blev vi stoppade i militärkontroller. Den andra gången fick vi vänta i c:a en halvtimme innan de släppte förbi oss. Tydligen var de på gott humör, för ibland är det inte ovanligt att man får vänta fyra, fem timmar eller mer.

Läser i DN att en hel del väljare i Istanbul med omnejd kommer att rösta på CHP för att "stoppa AKP-regeringens islamistiska agenda". Det är verkligen synd att folk går på det. Valet handlar inte om sekularism eller ej. Det handlar om demokratin ska fortsätta fördjupas i syfte att nå ett EU-medlemskap. Även om AKP inte har gjort alla refomer som behövts har framsteg nåtts med dem vid makten. Ett maktskifte till en regering med nationalistiska CHP och ultranationalistiska MHP vore förödande för demokratiutvecklingen och skulle med största sannolikhet försämra situationen för landets minoriteter.

Imorgon bitti ska vi ut till ett antal byar som har strax över 1000 innevånare var. I en av byarna har byledaren meddelat att befolkningen kan komma att bojkotta valet. Orsaken sägs vara ”orenoverad väg till byn”. Partiet DTP misstänker dock att den verkliga anledningen är hot och påtryckningar från militären. Just den här byn är viktig av den anledningen att det finns konstitutionell möjlighet att ogiltigförklara valet, eftersom ett parti kan överklaga valresultatet och hänvisa till att bojkotten påverkade deras valresultat. Detta kan innebära att hela provinsens val ogiltigförklaras och skjuts upp i c:a sex månader, vilket i sin tur innebär att provinsen inte får skicka sina parlamentsledamöter till Ankara förrän omvalet har genomförts. Detta är strategi för att försvåra för DTP, som eventuellt inte kan finansiera ett omval. De har nämligen använt sina kampanjpengar nu, kampanjpengar som kommer från partimedlemmar och ideellt arbetande. Det är även ett sätt att sänka moralen hos DTP, en sorts psykologisk krigsföring, eftersom det är väldigt svårt att ladda om och genomföra en lika kraftig valrörelse. Ju högre valdeltagande desto mer röster på DTP. Detta verkar de som inte gillar DTP ha förstått.

Vi ska som sagt därför åka runt i byarna och se och höra vad som händer. Vallokalerna öppnar klockan 7.00 och stänger 17.00. Det blir till att gå upp tidigt imorgon. Igen. Men jag och mina fyra vänner ur s-studenter är inte här för att sola, utan för att bevaka valet. Får ta semester hemma hos föräldrarna i Boden nästa vecka istället ;-)

Inga kommentarer: