tisdag, juli 17, 2007

På väg ner till valet i Turkiet

Som jag tidigare nämnt åker jag på torsdag ner till Turkiet för att vara valobservatör vid parlamentsvalet nu på söndag. Sent på torsdag anländer vi (jag och fyra s-studenter) i den största staden i sydöstra Turkiet, Diyarbakir. Där kommer vi att vara till på lördag då vi åker till staden Hakkari (karta nedan) som ligger i stort sett så långt sydost som man kan komma i landet. Vi åker tillbaka till Diyarbakir tidigt på måndag och hem till Sverige på tisdag.


Enligt Michael Winiarski på DN råder det ett märkligt lugn inför valet i Istanbul. I de sydöstra delarna av landet är det enligt uppgifter som nått mig inte lika lugnt. I de mindre städerna och byarna trakasseras kandidater som inte är ultranationalister eller stödjer militären. Det är just därför vi väljer att åka till Diyarbakir och Hakkari. I Hakkari bor ca 60 000 personer och det är en hård kamp om rösterna bland de olika partierna.

Innan jag skriver mer om läget i landet inför valet vill jag först rekommendera folkpartisten Fredrik Malms analys inför valet, både välskriven och läsvärd. Som det verkar kommer det regerande islamistiska partiet AKP (Rättvise- och utvecklingspartiet) att gå framåt till ca 40 % av rösterna. Premiärminister Erdogan gick idag ut och sa att lämnar politiken om han inte kan bilda en enpartiregering. Dels är det självklart en oerhörd förlust för Erdogan om AKP inte vinner valet, men samtidigt är det ett sätt för Erdogan att "skrämma" tveksamma väljare att rösta på AKP. I de sydöstra delarna av landet har AKP argumenterat för att folk ska låta bli att rösta på DTP:s kandidater med argumentet att de ändå inte kommer att kunna göra någon verklig skillnad (mer om DTP nedan).

Militärens våta dröm om att få se en regering mellan de ultranationalistiska och sekulära oppositionspartierna CHP (Republikanska folkpartiet) och MHP verkar gå om intet. Militären har försökt försvaga AKP och DTP, men det har gett bakslag och istället gett större stöd för AKP. CHP är enligt egen utsago socialdemokratiskt och än så länge medlem i Socialistinternationalen. Detta kan dock komma att ändras eftersom partiet under en längre tid har agerat ultranationalistiskt och odemokratiskt. På socialistinternationalens möte i Genève den 29-30 juni togs ett beslut om att kontrollera partiets utveckling och eventuellt utesluta det, något som fick stor uppmärksamhet i turkisk media (partiet grundades av "landsfadern" Atatürk). Orsakerna till att CHP utreds är dels för att man stödjer MHP:s önskan att invadera norra Irak på jakt efter "kurdiska terrorister" från PKK och dels för att man gav sitt stöd åt en militär inblandning i politiken om AKP:s kandidat till presidentposten, Abdullah Gül, blivit vald.

MHP ("Nationalist movement party") är ett ultra-ultra-nationalistiskt parti som ligger ungefär så långt till höger som det går i den turkiska politiken, vilket är väldigt långt (missa inte Mustafa Cans skildring av hans besök på ett av MHP:s valkontor). Enligt partiets vice partiledare, Mehmet Schander, beror den framgång som kan ta MHP över 10 %-spärren till parlamentet på att det turkiska folket är rädda att landet ska splittras, vilket är en vanlig anklagelse mot de som t.ex. vill att landets minoriteter ska få prata vilket språk de vill. MHP är paranoida och tror att varje grad av frihet som minoriteterna får är ett steg i riktning mot upplösning av landet och det enda som MHP egentligen går till val på är hårda tag mot "terrorismen", alltså kurderna. MHP vill bl.a. att den kurdiske PKK-ledaren ska hängas, vilket inte kan ses som annat en fruktansvärd populism som har gått över samtliga gränser. Om MHP kommer in i regeringen så är det EU bye bye för Turkiets del, eftersom MHP inte vill ha något medlemskap.

DTP (Demokratiska socialistpartiet, är ett prokurdiskt parti) ställer detta år inte upp med någon egen lista i valet av anledningen att man riskerar att inte få in någon kandidat över huvud taget om man inte kommer över 10 %-spärren. 10 %-spärren till parlamentet blev till efter militärkuppen 1980, bl.a. eftersom man inte ville att några etniska partier skulle komma in i parlamentet. DTP:s kandidater ställer därför upp oberoende från partiet, men de har såklart sitt partis stöd. Sättet de kan ta sig in på är genom att få en viss andel av rösterna i respektive valkrets. AKP och CHP har genom ett gemensamt beslut i parlamentet (det är de enda partierna i parlamentet just nu) bestämt sig för att j-klas med dessa för DTP oberoende kandidater. Dels kommer samtliga oberoende kandidater att stå på samma lista, vilket gör den väldigt lång, och dels finns det inga partisymboler före kandidaternas namn och inte heller är listan numrerad. Det försvårar minst sagt för den delen av befolkningen som är analfabeter, vilket är vanligast i de sydöstra delarna av landet...just det, där kurder och andra minoriteter är flest i antal.

Dessutom har militären åkt runt i byarna och hotat folk med att "om en enda röst i den här byn hamnar på AKP eller DTP:s kandidater så kommer ni att få känna av konsekvernserna". Militären vill alltså inte se att islamisterna i AKP (som har varit drivande i demokratiutvecklingen av landet för ett närmande till EU) samt kurderna i DTP ska få några röster.

Som ni märker är det mycket på gång. Dessutom finns det ett parti som heter DP (Demokratiska partiet) som har möjlighet att ta sig över 10 %-spärren. Precis som Fredrik Malm skriver är det enda bidraget de har kommit med att de vill kräva tillbaka Mosulprovinsen från Irak och som Malm säger i inlägget jag hänvisade till högre upp vore det lika ologiskt som att Danmark skulle ogiltigförklara freden i Roskilde från 1658 och annektera Skåne.

På fredag kommer jag som det verkar att från Diyarbakir vara med i P1:s "Studio 1" någon gång mellan klockan 16.00 - 16.45. De har ett specialprogram om det turkiska valet och vill ha en kommentar om hur läget är på plats i Diyarbakir.

Skriver nog några rader till här på bloggen imorgon kväll innan jag går och lägger mig. Ska som tidigare sagt också försöka blogga så mycket som möjligt från Turkiet, men det beror som vanligt på tillgången till internet.

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Ibrahim sa...

Tack för din blogg Claes. Jag hoppas
att resan går bra för er. Tycker
att det är väldigt modigt av er att välja just Hakkari av alla ställen i Turkiet att observera valet på. Det är nog det mest otillgängliga platsen i hela turkiet på grund av bergen.
Jag är själv född i närheten av Diyarbakir men har inte besökt det sen 1981.


Jag hoppas av hela mitt hjärta att AKP vinner valet. Det är det bästa för turkiet vare sig man är kurd eller turk, armenier, syrian .
De är de enda som helhjärtat vill föra Turkiet mot Europa och demokratin.

Med vänliga hälsningar Ibrahim

ercan sa...

Hej Claes.
Till att börja med så vill jag gärna understryka att man måste nog vara försiktig med att dra alla över"en kam"när det kommer till terrorister så menas det PKK som ju är en terrorist grupp men detta innebär inte att alla de andra miljonerna kurder som bor i turkiet är terrorister .
Och JAG med många andra hoppas innerligt att Turkiet INTE går med I EU (och vi tror inte heller att vi kommer att komma med på ca 50 år till ) då det hela är ett "spel för gallerierna"
från de flesta Europeiska länderna

Och jämföra Roskilde 1658 med kerkuk och mosul med mitten av 1900 talet är ju inte riktigt hållbart heller .Hur som helst så kan det sista givetvis diskutteras hur länge som helst ....
Mvh
Ercan
PsHoppas resan till Hakkari går bra Ds.

Claes Nordmark sa...

Ibrahim: Tack för de vänliga orden! Det blir ett spännande val och det blir riktigt intressant att följa det på plats. AKP har gjort en hel del vettiga demokratireformer, min önskan om de vinner valet är att de ser till att reformerna inte bara genomförs på pappret utan även i verkligheten, så att folk får prata på vilket språk de vill utan att hamna i trubbel med rättvisan (t.ex. ska Diyarbakirs borgmästare dras inför domstol för att han använt de "kurdiska" bokstäverna W, X och Q).

Ercan: Håller helt med dig, man ska absolut inte dra alla över en kam, vilket jag inte heller tycker att jag har gjort. Du och jag har lite annan syn på ett turkiskt medlemsskap i EU. Jag tror till skillnad från dig att ett sådant vore bra för samtliga invånare i landet, inte minst för minoriteterna. Och tack, jag hoppas också att vår resa till Hakkari går bra!

ibrahim sa...

ohhh vad jag e avundsjuk på dig nu. Jaja jag får väl följa det hela via parabolen.

Även jag hoppas över allt annat att AKP tar hem det hela, dom är de ända som gjort något vettigt på ett bra tag i Turkiet. Sen tror jag att förändringarna kommer att ske i verkligheten också och inte bara på papper, Turkkiet har idag fått mycket hjälp från det svenska rättsväsendet för att reformera de stora brister som finns i det turkiska rättsväsendet. Så en förändring lär nog ske.

Sen tror jag att man bör framhäva en annan punk också och det är att även DTP i många fall är extremister såsom MHP är.

Ha det bra i Turkiet ser fram emot att höra dig i P1.

Selma sa...

EU må vara ett ”Fredsprojekt” mellan Tyskland och Frankrike men den håller på att omvandlas till ett “KRIGSPROJEKT” mot Turkiet…

Sarkozy hotar egentligen EU och vad jag kallar SEKULÄRA DEMOKRATISKA värderingar som EU hävdar sig bygga på…