fredag, juli 20, 2007

På plats i Diyarbakir, Turkiet inför valet på söndag

Kom fram till Diyarbakir i sydöstra Turkiet för några timmar sedan. Har precis druckit te och ätit en baklava som var så färsk att den smälte i munnen. På flygplatsen träffade jag en spansk journalist från Barcelona (har tyvärr glömt namnet på tidningen). Hon berättade att den spanska befolkningens inställning till ett turkiskt EU-medlemskap påminner om den svenska befolkningens: man tycker att det vore bra och har inget direkt emot det. Träffade även två tyska vänsterpartister som var här för tredje respektive femte gången. De frågade sig hur vi skulle göra för att få Europa och världen att förstå att Turkiet är mer än Istanbul och att det är här nere i sydöstra Turkiet som man verkligen kan mäta om demokratin har gjort framsteg eller ej. Mitt tips var att man ju bl.a. kan skriva debattartiklar, prata på partimöten, försöka komma med i TV och radio och inte minst skriva blogg... ;-)

Det är lite synd att vi inte kom hit redan igår. Då höll nämligen det prokurdiska partiet DTP (Demokratiska samhällspartiet) ett valmöte som lockade strax över 100 000 personer. Stämningen var positiv och syftet med mötet var att visa stöd för DTP:s fyra oberoende kandidater, mer om det nedan. Den 20 juni var premiärminister Erdogan från AKP (Rättvise- och utvecklingspartiet) här och drog också uppemot 100 000 personer, men många av dem hade bussats hit från byarna. När han talade vecklade man ut en 400 meter lång turkisk flagga. Ikväll sa Erdogan att han inte kan tänka sig att samarbeta i parlamentet med kandidater från DTP om de inte tar tydligt avstånd från PKK och erkänner organisationen som en terroristorganisation. Erdogan lägger ribban högt.

Ultranationalistiska MHP ("Nationella rörelsepartiet") fortsätter med sina populistiska uttalanden. Senast sa partiledaren att om MHP kommer in i parlamentet så kommer de inte att släppa in några "separatister", alltså oberoende kandidater från DTP, i parlamentet, vilket kan innebära att MHP rent fysiskt hindrar dem från att komma in. Det finns med andra ord en hel del som bäddar för trubbel efter valet.


Jag fick ikväll se listan som väljarna använder på valdagen. Som ni ser på fotot ovan har partierna som ställer upp sina partisymboler överst och kandidaterns namn under. För att få ställa upp som parti på nationell nivå måste partiet finnas representerat i ett visst antal län. För att ett parti ska få in ledamöter i parlamentet måste man klara sig över 10-procentsspärren som gäller på nationell nivå. Om man får t.ex. totalt 9,9 procent av rösterna i hela landet får man alltså inte in en enda kandidat. Spärren kommer ifrån den författning som skrevs efter militärkuppen 1981 och syftar bl.a. till att hålla kurdiska partier utanför parlamentet och på så sätt hålla kurdfrågan borta från den parlamentariska arenan.

Det prokurdiska DTP har i år därför beslutat att partiets kandidater ska ställa upp som oberoende kandidater. Detta för att det då räcker med att få ett visst antal röster i en valkrets för att få in åtminstone några kandidater, vilket är bättre än ingen alls. Ett problem är dock hur listan där alla kandidater finns med är utformad. För de kandidater som inte ställer upp för något parti finns bara namnet på kandidaten, inget nummer eller annat för att försvåra för icke-läskunniga. Dessutom är alla namn skrivna med skrivet pyttelitet typsnitt (har på fotot lagt min penna ovanpå listan så ni ska se hur liten texten är) så att det ska vara svårt för äldre människor att kunna hitta sin kandidat. Vissa av kandidaterna delar därför nu ut förstoringsglas(!) till väljarna.

I Diyarbakirs län finns det ungefär 675 000 röstberättigade. Länet har tio platser i parlamentet och som det ser ut i prognoserna nu kommer samtliga av DTP:s fyra oberoende kandidater att komma in. AKP tar minst fyra av de återstående sex platserna och det enda som kan hindra AKP från att ta de två sista är om CHP (Republikanska folkpartiet), som agerat allt mer ultranationalistiskt på sistone med sin partiledare Deniz Baykal i spetsen, lyckas knipa en av dessa. Den andra kan möjligen tas av DP, men det kräver att de klarar 10-procentsspärren på nationell nivå.

Under kvällen har temperaturen legat runt 27 grader. Imorgon sägs det bli runt 40-45 grader = snacka om förutsättningar för en "het" valrörelse...

Andra bloggar om: , , , , , , , , och annat intressant

8 kommentarer:

JustiPati sa...

Först vill jag sända min beundran över din engagemang gällande Turkiet. Nu när du nu är på plats, skulle det vara högst intressant om du kunde fråga lite runt, under din fritid, om det finns några kristna kvar i området och om det nu trotts allt skulle finnas någon få kvarvarande, vad hände isåfall med dessa kristna som engång i tiden var i majoritet kring dessa trakter? Det är alltid intressant för mig veta vad den gemene mannen där nere har för uppfattning om deras historia. Tack på för hand och önskar dig all lycka där nere.

Claes Nordmark sa...

Tack för värmande ord! Ska försöka hjälpa dig med dessa frågor så gott jag kan!

cert sa...

Claes Nordmark,

Du säger att Turkiet INTE består av Istanbul men då kan jag passa på att säga att inte heller Diyarbakir för den delen...för man den har en befolkning på typ 1 miljon människor med omnejd...och Turkiet har en befolkning på 75 miljoner...

1 miljon/75 miljoner=1.3 procent!!!

Resten, dvs allt som hamnar utanför Diyarbakir utgör 98.7 procent av Turkiets befolkning...

En tanke ställare lille vän...

Claes Nordmark sa...

För upplysning: Personen som har skrivit kommentaren under namnet ”cert” heter inte så, utan kallar sig själv vanligtvis för ”Bozkurt”, vilket är turkiska för ”gråvarg”. Gråvargen är en stark symbol för de turkiska ultranationalisterna, vilket är den skara som Bozkurt tillhör. Om någon tvivlar på att Bozkurt är ultranationalist rekommenderar jag att denne läser diskussionen som jag hade med Bozkurt i ett av mina äldre inlägg som hittas här. Där tar Bozkurt inte avstånd från mordet på den armeniske journalisten Hrant Dink, ett mord som hyllades av ultranationalisterna.

När ni läser kommentaren av ”cert” ovan rekommenderar jag er därför att ta det med en stor nypa salt.

Bozkurts blogg hittar ni här. Tidigare fanns där filmer med turkisk sång och turkiska soldater som traskar omkring i bergen i sydöstra Turkiet - alltså ultranationalistisk romantik - men de har Bozkurt av någon anledning tagit bort.

MSF/Maria/cert sa...

Hej Claes!!!

Det var Maria igen under alias CERT och MSF. Jag har redan beskrivit mig själv tidigare och jag finns och tycker...Det minsta du kan göra är att respektera!!!

Dessutom så gav jag siffror här eller hur!?

Vad är det som inte stämmer med de siffrorna samt mina åsikter...

Du borde kanske lugna ner dig lite...

Claes Nordmark sa...

msf/maria/cert: Lustigt att en person som kallar mig "lille vän" pratar om respekt...

Det vore bra mycket enklare om du höll dig till ett och samma namn, varför inte "Maria" kort och gott? Eller har du något som du tycker att du borde dölja?

Läs det jag skrev i inlägget en gång till. Jag skrev inte att "Turkiet INTE består av Istanbul", jag skrev att "Turkiet är mer än Istanbul".

cert sa...

Claes,

Precis som du har skrivit i din text..."Turkiet är mer än Istanbul"...

Men jag vill tillägga att Turkiet är mer än Diyarbakir också och upprepar mitt tidigare inlägg!

Diyarbakir har en befolkning på typ 1 miljon människor med omnejd...och Turkiet har en befolkning på 75 miljoner...

Diyarbakir utgör bara 1.3 procent av Diyarbakirs befolkning.

1 miljon/75 miljoner=1.3 procent!!!

Resten, dvs allt som hamnar utanför Diyarbakir utgör 98.7 procent av Turkiets befolkning...

Claes Nordmark sa...

Medelsvensken känner i stort sett bara till Istanbul och den turkiska medelhavskusten dit man åker på semester. Turkiet är ett stort land med stora kontraster, något som kan vara intressant för svenskarna att få fördjupad insikt i. Där tjänar Diyarbakir tillsammans med många andra städer i de östra/sydöstra delarna av landet som bra exempel på detta.