lördag, juli 21, 2007

"Kör om partierna, sväng till höger, räkna nedifrån..."

Det är rubriken på en artikel om hur den oberoende kandidaten i Istanbul, Ufuk Aras (partiledare för ÖDP som samarbetar med DTP) delar ut förstoringsglas till väljare för att de ska kunna läsa namnen på listan. Som jag tidigare har skrivit är namnen skrivna med pytteliten text för att äldre människor med synnedsättningar och analfabeter ska få det svårare att hitta sina oberoende kandidater (läs mer om det i mina tidigare inlägg).

Översatt från Turkiska ur artikeln:

"Hade vi pengar borde vi dela ut förstoringsglas till varenda väljare. Då vi inte har möjlighet med det har vi delat ut 500 000 kopior med listor där vår plats är markerad... Kommer vi in ska vi ge förstoringsglasen till YSK (ungefär "Rådet för Valberedningen") som presenter. Det kanske är förstoringsglasen de behöver för att kunna se demokratin. "

Många här nere har för mig påpekat att det i stort sett enda beslut i parlamentet som AKP (regeringspartiet) och CHP (oppositionspartiet i parlamentet) lyckades enas om under den gångna mandatperioden var just att vallistan skulle se ut på det sätt som den gjort, där man gör allt för att hålla kurdiska oberoende kandidater utanför parlamentet.

Kurdfrågan är alltså enande över partigränserna. Enande på ett synnerligen odemokratiskt sätt.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: