söndag, juli 22, 2007

Jag på Expressen-debatt om valet i Turkiet

Har precis kommit hem efter en lång dag på resa mellan olika byar och vallokaler här i sydöstra Turkiet. Vi har faktiskt även varit in i Irak några meter, eftersom vägen till byarna går in på irakiskt territorium. Intrycken och upplevelserna har varit så oerhört många att jag inte ens vet var jag ska börja...

Vi har i alla fall haft en mycket lyckad dag. Jag har även en debattartikel i Expressen om just parlamentsvalet i Turkiet, artikeln hittas här.

Det verkar som att AKP sopar hem segern, inte speciellt oväntat. Mest spännande blir att se om de oberoende kandidaterna från DTP kan bli tungan på vågen. Missa inte Michael Winiarski beskrivning av oberoende kandidater i dagens DN. Träffade förresten igår två oberoende kandidater i Diyarbakir och två i Sirnak-provinsen. De verkade säkra på att komma in.

Mer blogg senare ikväll eller imorgon, är helt slut i huvudet efter värmen, de vackra bergen och alla intryck under dagen.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

15 kommentarer:

Ibrahim sa...

Tjena Clas !:)

Jag kan knappt tro mina ögon.
Men det verkar som AKP segrar!
och det stort!.

Herregud det finns rättvisa trots allt här i världen. Jag var så rädd
att Turkiet var på väg bort från demokratisering . Efter att jag hade sett de av militären arrangerade mass demonstrationer .

Så jag blev nästan rädd och tänkte nej ska allting gå tillbaka igen.
Ska kurdiska språket återigen bli förbjuden helt och hållet.

Fan du anar hur glad jag blir att Medborgarna i Turkiet en gång för alla nu verkar vilja gå bort från sin auktoritära arv mot ett demokratiskt nation.

Fan jag blir ledsen när jag läser DN!
Idag för att inte tala om förbannad.

"Det ProIslamiska AKP" skriver han
på DN Michael Winiarski

Jag är för tusan Ateist från en muslimiskt bakgrund och håller på AKP just för att de är det enda som utalat klart och tydligt att de vill ändra landet mot ett mera demokratiskt land!

När DN skriver "ProIslamisk" får man nästan för sig att det rör sig om ett hamas eller hizbollah parti.

Det är så jävla fel!
Varför är Skriver de så!
Michael Winiarski på DN ibland skriver han bra men när han skriver så här!

Då undrar man om han har någon koll eller om hans ens överhuvudtaget är intresserad av frågan eller enbart känner sig tvingad att skriva.

Hmm Nåväl

Jag vill inte bara att svenska folket ska tro att det är några "Mullor" som tar kontrollen över Turkiet.

Utan moderata Muslimer som inte vill något hellre än ett närmande till det Kristna Europa.

Jo föresten tack för ett bra artikel i Expressen.

Med vänlig hälsning

Ibbe

Adrian Kaba sa...

Ibbe: det verkar som du misstror de moderata islamistiska krafterna och de troende muslimers lojalitet och trofasthet i demokrati- och rättvisefrågor när du påpekar att man i media kallar partiet för milt islamistiska, eller pro- islamistiskt. Det är ju sanningen till partiets politiska och religiösa hemvist.

Det är väl bra att de skriver pro- islamistisk som en förklaring till AKP politiska och religiösa tillhörighet. Det är bra att världen kan skåda en annan form av islamism, mer likt sin kristdemokratiska motsvarighet i väst, som står för demokrati och rättvisa, samtidigt som företrädarna för detta parti i huvudsak domineras av fromma och välvilliga muslimer.

Populisten sa...

Ibbe, påhoppen på AKP från diverse håll ska man nog ta för vad det är. Ett försök av den gamla makteliten att misstänkliggöra en ny politisk kraft som hotar att ta över och beröva dem makten.

Liknande tendenser har vi ju sett i Sverige när (s) och facket försöker skrämmas med högerspöket.

Att AKP har rötter i islam på samma sätt som kristdemokrater har i kristendomen ska man dock inte förneka. Men varför då inte kalla dem islamdemokrater? Ett sånt parti kan ju även en ateist rösta på om man gillar politiken.

Ibrahim sa...

Adrian jag håller med dig. På det sättet att det behövs verkligen en
motvikt till den fanatiska islamism
som vi oftast får se på tv.
Och där kan AKP och Turkiet gå i bräschen och visa omvärlden att det finns ett alternativ till de extrema som har gett denna tro så frukansvärd dålig bild här i Väst.

Kanske kan detta rentav visa övriga mellan östern att det finns en annan väg att gå. Det låter som en dröm kanske. Men vet aldrig. Om demokratin bara får bestämma
tror jag att många problem kan lösas:)


Med vänlig hälsning:)

BRT sa...

IBBE!

Värst vad du kan om Turkiet:)

De massdemonstrationerna anordnades INTE av MILITÄREN utan frivilliga, civila föreningar som stödde sekularism och Kemalism med alla sina reformer...

En av de största grupperna som anordnade demonstrationerna var bland andra "Föreningen för Ataturks Tankar" (Ataturkcu Dusunce Dernegi.)

Sven Holmström sa...

""Det ProIslamiska AKP" skriver han
på DN Michael Winiarski

Jag är för tusan Ateist från en muslimiskt bakgrund och håller på AKP just för att de är det enda som utalat klart och tydligt att de vill ändra landet mot ett mera demokratiskt land!"

Ibrahim, jag reagerade på motsatt sätt, intressant nog. Jag tänkte att han var vinklad åt AKP, eftersom han kallade dem de ganska ganska neutrala 'proislamska', istället för 'islamistiska'.

Nästan alla mina turkiska kompisar är alldeles vettskrämda för AKP. Flera av dem har sagt mig att "om AKP vinner igen är det slut på den turkiska demokratin". Jag har svårt att se att de har rätt, men det kan vara värt att påminna om att det också är en väldigt vanligt ståndpunkt i Turkiet, särskilt i Istanbul.

Men oavsett vad man tycker är det naturligtvis inte fel att kalla AKP proislamsk. Jag brukar utan att blinka kalla dem islamister, men det kan faktiskt diskuteras om det är rimligt.

Sven Holmström sa...

Förresten, Claes det är en väldigt spännande grej du har sysslat med. För mig som sitter i Istanbul är sydöstra Turkiet som en helt annan värld.

Det vore vekrligen intressant om du ville dela med dig mer om hur hur du uppfattade att valet gick till. Jag antar att du såg en och annan vallokal under dina turer.

Ramin sa...

Ett Turkiet som skulle kunna beskrivas mer komplex och konstlat än vad många av oss här i trygga med det tillämpade frihet, att kunna uttrycka oss i press och media, genom bloggvärldens underbara changer,rätten till att kommentera alla dessa politiska händelser omkring främre orienten.

Herr Claes från Boden, jag kan minst sagt hålla med dig om att intrycken och upplevelserna i ett splittrat, sociokulturellt och oftast romantiserade Turkiet är svårt att debattera kring, minst sagt skriva relevanta artiklar och sprida detta budskap i svea rike.

Under förra hösten (2006) fram till årskiftet 2006-2007 bosatte jag mig i Istanbul med målet, tillsammans med en finsk frilans-journalist att skildra hur kurdiska, armeniska och andra minoriteter har för rättigheter i Turkiet. Rätten till friskolor, lära ut kurdiska i turkiska skolor som modermål, egna radiostationer och Tv-stationer är i stort sett obefintligt för dessa minoriter. Den öppna rasismen med "övriga klassens medborgare" är fullt accepterat i en (så pass) urbaniserad stad som Istanbul. Unga sub-kulturer i all äro, växer fram i subtil tystnad, utan någon stöd från regeringspartier och dylikt.

Den shablon-artade bilden i svensk dagspress av att som muslim i turkiet ser man på ut på ett stereotypt sätt, det vill säga beslöjad som kvinna eller skägg ner till bröstvårtorn som man. Den mest så kallad "islamistiska" stadsdelen Cihangir i Istanbul har inga spår av dessa attribut, utan gloriferar att tron till religion kan utövas utan nån form av dresscode.Dessa utövningar har med all rätt att gestaltas, men den brinnande fanan som bär mot en ideologi i form av kemalismen har burit fram front med
nationalistiska tankar som i sin tur förtrycker många andra idéer och tankar som yngre generationer gärna vill bära fram.

AKP, CHP, MHP eller PKK, bör lyssna på på det unga och låta de växa fram utan att tystas ned. Under min korta 6 månaders äventyr deltog jag i presskonferens där BBC England presenterade BBC-Turk och dess ideologi och inflytande i Turkisk TV, många unga journalist-studenter ställde frågan till BBC:s utsände presschef om deras ställning till att skriva och meddela om situationen i Irak, om hur dess monopol inom TV, Radio och tidningar har påverkat våran syn på det långvariga kriget. Även frågor rörande om det kommer bli ett friare tilltagande för journalister i Turkiet att yttrycka sig poilitiskt om dess minoriteter och ifrågasätta den Turkiska nationens beslut och aktioner. Dessa studenter fick tyvärr inget direkt fascinerande ärligt svar utan fick även lämna presskonferensen i tystnad med förtryckt nyfikenhet. Samma restriktioner hänvisades jag och den så kallade "finska frilansjournalisten" när vi gjorde en förfrågan, genom våran västeländska tillämpade försiktighet om rätten till att skildra en kort dokumentär om minoriteter och dess rättigheter i Turkiet. Haluk Shahin, känd som proffesor i journalistvetenskap på Bilgi University och krönikör Turkisk press klargjorde att det kan vara mycket farligt för oss att ifrågasätta rättigheter och frihet för människor i Turkiet utan hänvisade oss att examinera folket i Turkiets idéer och tankar om EU.Han själv har avverkat tid bakom galler på grund av sina öppna åsikter om turkisk inrikes politik och stöd till dess minoriteter. Självfallet med lyhördhet följde vi dessa restriktioner och försökte på skildra detta som blev en resa i sig, lite som "herr claes" själv här beskriver, " intrycken och upplevelserna har varit så oerhört många att jag inte ens vet var jag ska börja"...

Många av dessa unga som intervjuades vill inte se ett Turkiet i EU, som många tror att en turkisk nation bävar för. Presschefer och filmskapare som tyckte till i intervjuer om deras sätt att förhålla sig till "Article 301", en lag som säger att man inte får ifrågasätta den Turiska nationens idéer och post-traditionella idéer, helt enkelt att inte få uttycka sig i press och medier utan förhållnigar till denna lag.

Ta gärna din tid Claes Nordmark och titta på min syn och andra människors syn, i Istanbul (som många turkar beskriver som ett pararellt universum till övriga Turkiet) om Turkiet och EU. Måste även tacka för ditt intresse kring utrikespolitiska frågor och främst dina synpunkter.

Titta gärna på http://www.youtube.com/watch?v=I401mMf9JlM
, Beyond the Bridge heter dokumentären, som finns på en hemsida som temporärt stängdes ner i Turkiet, en konsekvens av ungas åsikter om Kemalismens ideologi.


Ramin Ramani, frilansjournalist

FTFT sa...

Ramin Ramani,

Jag vet inte varifrån du kommer men dina åsikter om Turkiet låter mer som POLITISK PROPAGANDA än hur det förhåller sig i verkligheten...ty man kritiserar öppet dagligen alla och allt i Turkiet både i tidningar och i TV.

Jag utgår ifrån att du inte har eller minimala kunskaper på turkiska varför du INTE förstår verkligheten men föreslår dig en turkisk-engels tidning för att du ska FATTA att man får KRITISIRA; FRÅGASÄTTA och DEBATTERA i Turkiet...

Vad gäller språkfrågan så följer Turkiet EU.s lagar!!! (inte mer inte mindre...)

se nedanstående länk för ett AXPLOCK av turkisk media på engelska (publicerade i Turkiet):
http://www.world-newspapers.com/turkey.html


samt ytterligare en turkisk tidning på engelska som också är publicerad i Turkiet:

http://www.turkishdailynews.com.tr/

POL sa...

Ramani!

Jag tänkte härmed RÄTTA en av dina FELAKTIGA uppgifter...Apropå Armeniska skolor i TURKIET...varsågod här har du ett axplock!

Klicka gärna på nedanstående länkar

uppgifterhttp://www.aramyanuncuyan.net/default.asp?PG=522

http://www.bezciyan.k12.tr/ingilizce.html

http://www.getronagan.org/en/default.htm

http://www.merametciyan.org/

http://www.pangaltilisesi.k12.tr/tr/

sakine sa...

Bra skrivet Claes! Intressant text.

Kul att läsa om dina erfarenheter via bloggen.

Hörs.

Claes Nordmark sa...

Tack för alla intressanta kommentarer! Ska läsa igenom dem mer noggrannt under morgondagen, ska nu försöka hinna skriva lite mer om själva valdagen. Har precis kommit tillbaka till Diyarbakir från Sirnak och är väldigt trött, det är otroligt varmt här nere och vi har inte hunnit sova så mycket - men det har resan helt klart varit värd!

Anonym sa...

Det överdrivs som vanligt angående friheter för minoriteter, det är mer påhopp och anklagelser än kanske konstruktiv kritik, ta bara den kurdiska media maffian, partiska, och extremt vinklad propaganda för en sak som dom egentligen inte har någon särsklild inblick i tex sakine, eller kurdo baksi pajasen. AKP parti har valt en bra linje där dom förenat folk(majorieteten) från olika bakgrunder under ett gemensamt tak, detta har inte hänt sedan 1923 enligt mina egna beräkningar...

Anonym sa...

Väldigt roligt att se hur stora framsteg Turkiet har gjort under Erdogans tid, och han får nu fortsätta att ta ett väldigt intressant land framåt, om dom bara blir kvitt "den kurdiska frågan"

GURCU sa...

Jag och mina släktingar tillhör en annan etnisk minoritet i Turkiet som heter GURCU och vi talar Gurciska hemma men vi har ALDRIG NÅGONSIN haft de "problem:)" som de prokurdiska PKK kurdnationalisterna Kurdo Baksi, Sakine Madon, Dilsa Demirbag, Nalin Pekgul, Emine Onatli, Devrim Mavi och deras kurdNATIONALISTISKA släktingar i Turkiet har haft.

Problemet är att dessa ovannämnda människor utgör ett otroligt DÅLIGT föredömme för andra justa kurder i Turkiet för de är rätt så många och vill INTE bli hopblandade med dessa så kallade "politiska kurder" som bara har ett enda syfte och det är att dela landet!!!


MEN, MEN... Kurdistan har bildats i Norra Irak (Tack och lov) så de kurdnationalister som är olyckliga, kan säkert göra ngt gott för det nya landet PÅ PLATS och hjälpa till med demokratiseringsprocessen!!!

Förresten, så säger valresultatet en hel del om vad övriga kurder i Turkiet anser om kurdnationalister...prokurdiska kurdpartiet DPT fick enbart 3.7 procent av rösterna.

VAd var det som Turkiet och Turkar sade hela tiden!?

Jo, blanda INTE ihop kurdterrorister med kurder. De flesta kurdterrorister (så kallade politisk aktiva:)) har redan flytt till länder som Tyskland och Sverige...men nu är det deras hjärntvättade barn som är på G i alla tidningar och TV-program.