fredag, juli 20, 2007

Diyarbakir två dagar innan Turkiets ödesval

Idag har varit en spännande dag här i Diyarbakir, sydöstra Turkiet. Bland annat flög en fladdermus in i mitt huvud för någon timme sedan, men det är politiken som har varit mest intressant. Förutom att jag var med live på P1:s "Studio 1" har vi hunnit träffa två av DTP:s (Demokratiska samhällspartiet) oberoende kandidater. De berättade om situationen och var missnöjda med att yttrandefriheten fortfarande är så svag i landet. Mitt under mötet med dem kommer en läkare in och tar blodtrycket på en av dem, Akin Birdal, eftersom hans hälsa har vacklat sedan han blev skjuten med sex kulor 1999. Då var han ordförande för en människorättsorganisation och hade krävt bättre yttrandefrihet, vilket någon uppenbarligen inte gillade. Vi träffade en människorättsorganisation idag som förklarade att situationen här nere förbättrades fram till 2004, men att utvecklingen sedan har stannat av.


DTP räknar med att få in c:a 30 ledamöter i parlamentet som totalt har 550 platser. Det låter kanske inte som mycket, men DTP kan komma att bli tungan på vågen om det blir jämnt mellan Erdogans AKP (Rättvise- och utvecklingspartiet) mot CHP (Republikanska folkpartiet) och MHP (Nationella rörelsepartiet) om båda de sistnämnda tar sig över tioprocentspärren, vilket de verkar göra. I tidningen Turkish Press hittade jag med hjälp av en god vän en artikel om snörena som vissa kandidater använder för att hjälpa folk att hitta DTP:s kandidater på listan (se mitt inlägg från igår där jag berättade att vissa kandidater delar ut förstoringsglas). Finns även ett inslag på CNN Turk med bilder på snörena. DTP har även tryckt upp 400 000 kopior på listorna här i Diyarbakirs län med ett kryss på DTP:s kandidater så att alla som har svårt att läsa listan ska veta vilken som är deras kandidat.

Det har varit runt 40 grader varmt idag. På gatorna åker bilar fram och tillbaka med stora högtalaranläggningar som spelar musik och läser upp valbudskap, men bara på turkiska. Det är nämligen enligt vallagen förbjudet att spela upp valbudskap på annat språk än turkiska. Vi har pratat jämställdhet med en kvinnoorganisation som finns i hela landet och fick veta att endast 24 av 550 parlamentsledamöter idag är kvinnor. Rätt underkänt med andra ord. Det finns tydligen en lag som förbjuder renodlade kvinnopartier att ställa upp i valet, men det är något som kvinnoorganisationen långsiktigt har som mål att ändra på. Av DTP:s 4 oberoende kandidater är 4 kvinnor och man hoppas från DTP:s håll att få in 8 kvinnor i parlamentet.


På AKP:s valkontor är man positiva och tror att man ska få 7 av 10 parlamentsplatser från Diyarbakirs län. Vad jag har hört får de nog bara 6 av 10 och de andra 4 går till DTP, men det skadar ju inte att som AKP vara optimistisk.

Våra reseplaner har ändrats igen. Nu ska vi åka till Sirnak istället för Siirt. I Sirnak styr tydligen militären rätt hårt, vilket borde göra det till ett intressant ställe att tillbringa valdagen på. Fick idag höra att i vissa byar så får folk inte vara ensamna när de kryssar i vilken kandidat de ska rösta på utan en polis står bredvid och kollar på. Tidigt imorgon bitti bär det till Sirnak, får se hur det är med internetuppkopplingen där.

Läser förresten i SvD att "PKK-dåd utlöser turknationalism". Då bör det väl även tilläggas (utan att jag för den skull försvarar några våldsdåd över huvud taget) att det finns fler saker än sådant som utlöser nationalism här i landet. T.ex. påpekanden från EU om bristfälliga demokratireformer i landet.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

2 kommentarer:

Adrian Kaba sa...

Hej, Claes lycka till med morgondagens val..

Håller tummarna för reformisen!

Ps! jag har skrivit ett inlägg om valet imorgon:

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1232&blogg=15660

Claes Nordmark sa...

Hejsan Adrian och tack!

Ditt inlägg var intressant!