måndag, juni 04, 2007

Putin är ingen demokrat

När Vladimir Putin först kom till makten var han okänd för mig. Jag visste att han innan han 1999 blev utsedd till premiärminister av Boris Jeltsin hade varit högsta chef för FSB (KGB:s efterföljare), men inte mycket mer.

I början tyckte jag att Putin gjorde ett ok jobb när han bland annat markerade mot de så kallade oligarkerna som lade beslag på alla stora ryska stadsägda företag vid Sovjetunionens upplösning och på så sätt blev väldigt mäktiga. I mina ögon var han även rätt man att göra upp med den utbredda korruptionen i till exempel polisväsendet.

Tyvärr har Putin de senaste åren definitivt vridit tillbaka klockan vad gäller den demokratiska utvecklingen i Ryssland och även lagt sig i grannländernas demokratiska utveckling. Ett exempel på detta är när han 2004 gratulerade Viktor Janukovitj till valsegern i det Ukrainska presidentvalet innan valresultatet var offentligt (senare avfärdades dessutom valresultatet på grund av valfusk).

Till skillnad från sin företrädare, Boris Jeltsin, som lät medierna kritisera honom bäst de ville, har Putin inte gillad frispråkig media. Mord på journalister som till exempel regim- och tjetjenienkrigskritiska Anna Politkovskaja brukar inte Putin ha bråttom att fördöma.

På sätt och vis kan jag förstå om delar av det ryska folket stundtals längar tillbaka till Sovjet-tiden, eftersom landet väldigt snabbt gick från att vara en kommuniststat till att vara en marknadsekonomi - omställningen gick alltså så snabbt att samhället inte hann med. Dock går Putin för hårt fram och vrider klockan onödigt långt bak i tiden när han hotar att rikta kärnvapen mot Europa med hänvisning till att NATO:s radaranläggningar i Polen och Tjeckien kan ses som ett hot mot Ryssland.

Om den ryska grundlagen skulle ändras i syfte att kunna välja Putin för en tredje mandatperiod (i dagsläget säger den ryska grundlagen att en person bara kan vara president i två mandatperioder) så blir jag väldigt mörkrädd. Dock har Putin sagt att han inte ställer upp i årets presidentval, vilket känns bra. Det blir spännande att se om det blir någon av "Putins pojkar" som ställer upp och vem som blir motkandidat, för det är definitivt läge för en ledare i Ryssland som slutar att vrida klockan tillbaka - även om det kanske är frestande att göra i syfte att, som vissa krafter i landet kallar det, återupprätta "Moder Rysslands" storhet.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nä.Putin är kanske inte Demokrat men det är ju å andra sidan inte Reinfeldt heller.

Spirit

Claes Nordmark sa...

Jag är inte direkt någon supporter av Reinfeldt, men hur menar du med att han inte skulle vara demokrat?