måndag, oktober 16, 2006

En långhelg i Skottland

Jag åkte tillsammans med min kompis Johan till Skottland i onsdags, kom hem igårkväll. Flyg till Glasgow, sen tåg genom landet till orten Elgin i nordöstra delen av landet där min kompis Thomas arbetar. Vi åkte bil därifrån på fredag västerut till den lilla orten Oban via bland annat Loch Ness. Tillbaka till Elgin på lördag och sen hem till Sverige på söndag.

Observationer och upplevelser (huller om buller):
Skottar älskar hus i sten, gärna gråa sådana. De älskar sitt mer och mer utvecklade oberoende från England. De pratar skottska precis som i filmerna Braveheart och Trainspotting, otroligt härlig dialekt. Maten är halvtråkig, typisk brittisk. Provade haggis, som faktiskt var helt ok (smakade ungefär som välkryddade köttfärsbiffar). De gillar fotboll, sitt landslag och Henrik Larsson - de gillar inte englands landslag. De är stolta över Sean Connery och Ewan McGregor. De har ett stort politikerförakt. De gillar Sverige och svenskar. De gör god öl och fin whisky (stavas just "whisky" i Skottland). De är väldigt sociala och trevliga, tar gärna kontakt och pratar med folk de inte känner. Naturen är grön, lummig och vacker. Det finns många får, kor och fasaner på landsbygden. Loch Ness är en vacker sjö, dock är sjöodjuret inte speciellt synligt. De spelar hockey men inte speciellt bra - vi såg nämligen en match live i den skottska elitserien. Klimatet är vanligtvis regningt, men vi hade toppenväder hela resan. Arbetslösheten är relativt låg.

Ett besök på Skotska Turistbyråns officiella hemsida rekommenderas för den som vill veta mer om landet.

Sammanfattningsvis kan sägas att jag gillar Skottland och kommer definitivt att åka dit igen!

Bilder i tur och ordning (klicka på dem för större version): Staden Oban, golfförbud i grönområde i Elgin, Loch Ness, en vacker okänd sjö, brunch i form av paj med biffkött och strips, ruinerna av den gamla katedralen i Elgin.Inga kommentarer: