måndag, januari 02, 2006

Vad motsvarar 250 miljarder kronor i skattesänkningar?


Något som högerpakten, med Fredrik Reinfeldt och moderaterna i spetsen, inte gärna pratar om är de skattesänkningar de vill genomföra vid ett eventuellt maktskifte. Orsak: de vet att nedskärningar inte är populära. Och med skattesänkningar runt 250 miljarder kronor så blir stora nedskärningar nödvändiga.

Varifrån kommer siffran 250 miljarder kronor? Upprepade gånger har företrädare för högerpakten nämnt att de inte tycker att Sveriges skattetryck ska vara högre än genomsnittet i EU och OECD. Det innebär alltså en sänkning från dagens skattetryck i Sverige på drygt 50 procent till EU:s genomsnitt på drygt 40 procent. De totala skatteintäkterna i offentlig sektor 2005 var ca 1 300 miljarder kronor (skatteintäkterna för 2005 var 1 329 miljarder enligt budgetpropositionen för 2006) . Därav blir effekten enligt högerpaktens önskan i runda slag 250 miljarder, vilket ungefär motsvarar 19 procent av de totala skatteintäkterna eller var femte skattekrona.

Fredrik Reinfeldt säger i en intervju i tidskriften Svenskar i Världen (nummer 1 2005) att: " -Jag tycker inte att Sverige ska ligga högre än genomsnittet i EU."

I Skattebetalarnas tidning Sunt Förnuft i december 2005 säger Maud Olofsson att: "Skattetrycket i Sverige ska sänkas till ett genomsnitt för Europa inom två mandatperioder."

I Handelskammartidningen nummer nummer 6 2005 säger folkpartiets Karin Pilsäter att: "Vi strävar efter att sänka skattetrycket ner till den nivå som finns i motsvarande OECD-länder."


Vad motsvarar då 250 miljarder kronor i skattesänkningar?
  • Enligt uppgifter i budgetpropositionen för 2006 var de totala kostnaderna 2004 för hälso- och sjukvården i Sverige 230 miljarder kronor.
  • 250 miljarder motsvarar lönekostnaderna (inklusive sociala avgifter) för 500 000 poliser som tjänar 27 000 kronor i månaden (enligt SCB var 2003 den genomsnittliga lönen 26 300 kronor för poliser).
  • Lönekostnaderna (inklusive sociala avgifter) för alla anställda i landets kommuner som 2004 var 230 miljarder enligt Nationalräkenskaperna, SCB.

Fredrik Reinfeldt och högerpakten pratar ofta om hur förträffligt Sverige skulle kunna bli om de bara fick ta över makten och justera lite här och där. Vore det inte intressant om de även kunde berätta för väljarna var de ska ta de 250 miljarderna ifrån? Reinfeldt & co är skyldiga väljarna ett svar. Om möjligt ett ärligt sådant.

19 kommentarer:

globaljuggler sa...

Det är ju klart, om vi även framöver ska ha rekordhög arbetslöshet och dåliga villkor för företagande blir det svårt att sänka skatter. Det är ju intressant att ni helt har kapitulerat och inte tror på egna idéer.

Får vi människor i arbete och nya företag och nya jobb så är det nog inte så svårt att till år 2014 kunna närma oss andra europeiska välfärdsstaters skatteuttag. Fast det förutsätter en politik man själv tror på.

Känner du förresten igen strofen "Under skatter vi digna ner"?

Claes Nordmark sa...

globaljuggler: Tack för din kommentar!

Jag tycker att du får det att låta som att sänkta skatter enbart i sig kommer att leda till kraftigt minskad arbetslöshet och ett explosionsartat företagande. Konstigt att inte de borgerliga partiledarna i sådant fall är lika öppna med att lyfta fram skattesänkningsfrågan tydligare. Eller är det så att svenskarna "inte förstår bättre" och ser att skatterna går till bra saker?

Har du förresten några bra förslag på varifrån de 250 miljarderna ska tas? Vore spännande med lite förslag... ;)

globaljuggler sa...

I intervjun i Sunt Förnuft framgick att skatterna kunde sänkas om vi fick människor i arbete, fler företag och mer skatteinkomster.

Att detta skulle vara särskilt kontroversiellt förstår jag inte.

Claes Nordmark sa...

globaljuggler: Ok jag förstår, du har alltså inga förslag på varifrån de 250 miljarderna ska tas ifrån? Jag misstänker att det kan berå på att det trots allt inte är någon obetydlig summa och alltså ganska kontroversiellt.

Jag tycker att det låter som lite väl enkel matematik att utgå ifrån att om "vi fick fler människor i arbete, fler företag och fler skatteinkomster" kan sänka skatterna med var femte skattekrona. Och om det blir maktskifte tror jag vi får se att det inte är så enkelt som Reinfeldt & co tror.

globaljuggler sa...

Jag misstänker att du bara har sett den cirkulärinsändare som har gått runt på (s)-kansliet.

Här kan du läsa hela intervjun.

Jag citerar:
"– Vi måste vara fler som betalar skatt, det är a och o för att få ned skattetrycket. Vi måste också få i gång företagandet så att fler människor har jobb att gå till. Då får vi en ökad tillväxt och en bättre ekonomi och då blir det möjligt att sänka skatterna ytterligare, säger Maud Olofsson. "

Om man tycker att detta är kontroversiellt saknar man uppenbarligen själv visioner för att få nya jobb och minska arbetslösheten.

Claes Nordmark sa...

globaljuggler:

Ja, vi måste vara fler som betalar skatt genom arbete, du känner nog till "arbete åt alla". Målet är att så många som möjligt ska vara självförsörjande genom arbete och inte genom bidrag.

Nej, vi måste inte sänka skatterna med var femte skattekrona/250 miljarder. Det skulle medföra stora förändringar av vårt välfärdssystem och det tycker jag inte är speciellt visionärt.

Jag ser att Maud Olofsson ingenstans i intervjuen säger något om varifrån de 250 miljarderna ska tas.

globaljuggler sa...

Precis Claes. Siffran 250 miljarder är inte ens nämnd i intervjun så jag förstår inte varför du tjatar om det.

Claes Nordmark sa...

globaljuggler: Jo, om du läser hela mitt inlägg så har jag en uträkning om varifrån siffran 250 miljarder kommer ifrån.

Den är ett resultat av att sänka skattetrycket i Sverige till EU:s genomsnitt, vilket Maud Olofsson vill göra.

globaljuggler sa...

Det blir möjligt att sänka skatterna när vi får ner arbetslösheten, få fler i arbete, och vi får fler företag. När den rekordhöga arbetslösheten har sjunkit finns det möjligheter att sänka skatten. Detta har Maud sagt, och det är svaret på din fråga.

Claes Nordmark sa...

globaljuggler: Men jag misstänker att man först tänker göra som vanligt: att sänka skatten rejält i syfte att få ner arbetslösheten, vilket brukar vara den moderata/borgerliga visionen. Och då måste man först göra de stora nedskärningarna för att sedan - enligt sina egna förhoppningar - få ner arbetslösheten. Därför återstår frågan: var vill man skära ner?

globaljuggler sa...

Du kan misstänka så mycket som du vill, men det gör dina fantasier inte mer troliga för det. Om de borgerliga partiledarna föreslår att skatterna ska sänkas med 250 miljarder kr kommer du få svar hur det ska finansieras.

Men fria fantasier känner nog inte partiarbetarna att de behöver svara på.

Claes Nordmark sa...

globaljuggler: Reinfeldt & co har redan sagt att de vill sänka skatterna så att vi hamnar i nivå med EU:s genomsnitt - men jag har inte hört något från dem om hur den summan ska finansieras. Har du?

Jag gillar att misstänka saker ;)
Jag misstänker att ju närmare valet vi kommer, desto mer kommer högerpaktens ledare Reinfeldt att få svara på frågor om skattesänkningar som ska genomföras vid ett eventuellt maktskifte och varifrån pengarna för att finansiera detta ska tas. Och det blir intressant att se vad väljarna tycker om det.

globaljuggler sa...

Det här börjar bli lite tröttsamt, men jag får väl upprepa vad jag sagt tidigare.

När vi får människor tillbaka i arbete, när nya jobb skapas och när företagandet går bättre, då finns också möjligheter att sänka skatterna.

Om de borgerliga partierna hade kunnat sänka skatterna med 250 miljarder kronor hade de föreslagit detta i sina skuggbudgetar, och där hade även skattesänkningarna varit finansierade. Nu föreslås inte detta. När förutsättningarna finns, under gynnsamma omständigheter till år 2014, bör skatteuttaget ner till samma nivåer som gäller för andra Europeiska välfärdsstater.

Kan vi nu lämna denna bisarra pseudo-diskussion?

Alejandro Firpo sa...

intressant att följa diskussionen och precis tvärtemot globaljuggler tycker jag frågan i allra högsta grad är levande och inte nån pseudo-diskussion...jag måste faktiskt hålla med Claes och fråga; Var kommer pengarna tas från? Jag undrar när älla goda krafter försvann från (c)? Vad jag minns var de ett parti med ett brett socialt patos, men numera börjar man undra om de inte, lite tillspetsat, förespråkar en nattväktarstat. Jag menar, 250 miljarder är mycket pengar...

globaljuggler sa...

Får jag fråga, vad är det ni inte begriper?

"Var kommer pengarna tas från" frågar ni.

Det har jag svarat på i varje kommentar hitintills. Framförallt det inlägg som skrevs 4:55. Förstår ni inte det vet jag inte vad jag ska skriva.

Jag antar i så fall att ni är mer intresserade av att kunna skrämmas med "högerspöken" än att faktiskt hålla en seriös diskussion. Det är ju förstås synd, men då vet jag bättre än att ödsla tid på den här bloggen.

Claes Nordmark sa...

globaljuggler: Fredrik Reinfeldt skiljer sig från tidigare moderatledare på det sätt att han har förstått att den svenska befolkningen inte ser det som ett absolut måste att sänka skatterna bara för sakens skull. Därför pratar han bara helst om skattesänkningar i det tysta, så att han inte ska hamna i samma sits som Bo Lundgren. Han brukar istället prata om att det behövs mindre justeringar av det svenska systemet, därav pratet om att han är "smygsosse".

Högerspöke eller ej: Vid en eventuell borgerlig valseger och Reinfeldt som statsminister blir det stora skattesänkningar och stora förändringar i vårt välfärdssystem. Vad jag vet har han inte sagt något om att det ska ske till 2014, utan att han inte har gett någon tidpunkt.

Och att det är Reinfeldt som bestämmer i högerpakten är uppenbart.

Jonas Morian sa...

*ping*

Anonym sa...

Finns det förslag som motsvarar skattesänkningar på 250milj? Eller är det bara en siffra CN räknat fram? Eller menar CN på fullt allvar att Alliansen efter valseger hittar på massa nya förslag som de inte går på val med?

Mr Silence Dogood sa...

Siffran 250 miljarder är en pseudosiffra som Socialdemokraterna tagit fram, tyvärr går Globaljuggler i fällan och börjar debattera precis det som S vill att det ska debatteras runt. Vi måste först konstatera att siffran 250 miljarder är en schimär. Alliansen har sagt att det är en önskan att skattetrycket i Sverige ska vara på samma nivå som i OECD, på detta har Socialdemokraterna suttit ner och räknat ut att på åtta år med nolltillväxt motsvarar detta 250 miljarder. Det finns ingen substans bakom siffran därför att:
1. det finns inget löfte från Alliansens sida att detta ska ske.
2. Siffran är en schimär framtagen av S i brist på riktiga argument.

Att socialisterna i landet har misslyckats är ett konstaterande, när mindre än hälften av de arbetsföra jobbar inom privata sektorn och unga säger rakt ut utan att skämmas att de hellre är hemma än jobbar för "det är fan inte intressant" då har politiken misslyckats.
Dessutom har S skandal efter skandal som visar att det ska bli nyttigt för dem att skiljas från makten i förhoppningsvis längre tid än tre mandatperioder.